AJAX Draadloos alarmsysteem review

  • Geplaatst op
  • Door Pieter van Dulst
  • 0
AJAX Draadloos alarmsysteem review

AJAX Draadloos alarmsysteem: Een volledig draadloos alarmsysteem met een zeer luxe uitstraling en bedienbaar met behulp van je iPhone.

AJAX Draadloos alarmsysteem: Compleet alarmsysteem bedienbaar met je iPhone

Een draadloos alarmsysteem met Apple kwaliteit

 

Tegenwoordig kan je met een smartphone bijna alles bedienen, zo kan je het licht aanpassen, je garagedeur openen of je robotstofzuiger bedienen.


Met behulp van een app is het tegenwoordig niet meer bijzonder om een kamerthermostaat te bedienen, het licht in je huis aan te passen of de robotstofzuiger zijn schoonmaak rondje te laten doen. Ook op het gebied van inbraakbeveiliging zijn grote stappen gemaakt. Er zijn tegenwoordig meerdere goede (professionele) alarmsystemen op de markt die je kunt aansturen met behulp van een app op je iPhone. Een goed voorbeeld hiervan is het alarmsysteem van Ajax Systems.

 

Ajax Systems levert een volledig draadloos alarmsysteem met een zeer luxe uitstraling. Het Europees bedrijf met hoofdkantoor, R&D en productie in Oekraïne is in 2011 opgericht en is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van beveiligingssystemen. Het is een vrij jonge speler op de markt van beveiligingssystemen maar wel één met een verfrissende blik op de huidige technologische ontwikkelen. Het bedrijf wil zich graag profileren als de Apple onder de beveiligingssystemen.

 

INTRODUCTIE AJAX DRAADLOOS ALARMSYSTEEM

Met het Ajax alarmsysteem is het mogelijk om je huis of bedrijf te voorzien van een alarmsysteem dat geheel draadloos communiceert via een speciaal protocol met de verschillende sensoren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gecertificeerde hardware componenten die voldoen aan de Euro-norm EN 50131-1 klasse 2. Dit betekent dat inbrekers met gespecialiseerde apparatuur en kennis niet eenvoudig de beveiliging kunnen omzeilen. Hierdoor kan het alarmsysteem worden toegepast in zowel een privé als professionele omgeving.

 

Als je een alarmsysteem in je huis wil laten installeren dan wordt je vaak afgeschrikt door de hoge installatie kosten. Het Ajax-systeem werkt volledig draadloos en de installatie is eenvoudig, het grootste voordeel: er hoeft geen speciale bekabeling te worden aangelegd naar de verschillende sensoren. Hierdoor kun je het alarmsysteem snel geïnstalleerd en operationeel hebben.

draadloos alarmsysteem 2021

 

 

DE AJAX ALARMSYSTEEM APP

Het meest lastige bij aanschaf van een alarmsysteem is het bepalen van het aantal en soort detectoren dat nodig is. Hieraan heeft de fabrikant gedacht, met behulp van een online configurator-tool krijg je na het invullen van gebouw specifieke gegevens een overzicht van sensoren die nodig zijn om je huis te beveiligen. Natuurlijk kun je hiervoor ook altijd contact opnemen met een leverancier van het systeem.

 

Zowel de installatie van het Ajax systeem als het beheer ervan kun je uitvoeren vanuit de speciale Ajax iOS app, die overigens ook voor Android beschikbaar is.

 

De afgelopen twee maanden hebben wij het alarmsysteem van Ajax Systems uitvoerig getest, onze bevindingen kun je hieronder teruglezen. Is Ajax Systems de Apple onder de beveiligingssystemen?

 


Ajax Hub
Voordat je het Ajax-systeem gaat installeren dien je eerste de Ajax Security app te downloaden, na het aanmaken van een account kun je met de daadwerkelijke installatie van het systeem gaan starten. Alle componenten en sensoren zijn voorzien van een QR code, door deze te scannen kun je de componenten aan het systeem toevoegen.

DOWNLOAD GRATIS

De Ajax Hub is het belangrijkste onderdeel van het Ajax-systeem deze beheert alle componenten binnen het netwerk van sensoren. Alle aansluitingen en knoppen van deze hub zijn slim verborgen in de behuizing, waardoor de kans op sabotage van het systeem tot een minimum wordt beperkt. Het is namelijk niet mogelijk om een kabel te verwijderen.

 

De Hub beschikt over een interne batterij die tot 12 uur backup garandeert in het geval van een spanningsonderbreking. De hub is afhankelijk van het model voorzien van een wifi / ethernet aansluiting en één of meerdere SIM sloten. Mocht de ethernet of wifi verbinding (tijdelijk) niet beschikbaar dan zal de hub automatisch terugvallen op het mobiele netwerk.

Het is niet noodzakelijk om de Hub op een centrale plaats in je huis te plaatsen. De sensoren en de Hub hebben een reikwijdte tot 2000 meter in open ruimte. Hierdoor zal in een normale/grote woning de signaalsterkte ruim voldoende zijn. Mocht je toch een blindspot tegenkomen dan kun je gebruikmaken van een speciale signaalversterker genaamd Ajax ReX. Dit is een repeater die het communicatiebereik tussen de Hub en de overige Ajax-componenten verdubbeld.


COMPONENTEN AJAX ALARMSYSTEEM

Voor het Ajax-Systeem zijn een groot aantal verschillende slimme sensoren beschikbaar. Bijzonder is dat de Ajax-detectoren en -componenten verkrijgbaar zijn in een zwarte en witte uitvoering.

 

Alle sensoren en componenten zijn voorzien van sabotage (tamper) beveiliging op basis van een microswitch. Wanneer er wordt geknoeid met een sensor dan zal automatisch een sabotage alarm worden geactiveerd door de Hub. Alle sensoren zijn ook voorzien van een temperatuursensor, de temperatuur van een ruimte wordt in de app getoond. Bevinden zich in één ruimte meerdere sensoren dan wordt de gemiddelde temperatuur weergegeven.

 

Omdat de sensoren draadloos werken zijn deze voorzien van een batterij (type CR123A). De batterijduur is per sensor verschillend maar ligt tussen de 5 en 7 jaar. In de app kun je de batterijstatus controleren. Je krijgt van het systeem automatisch een melding wanneer een batterij vervangen moet worden. De instructies voor het vervangen van een batterij kun je terugvinden bij de instellingen van de sensor in de app.

 

Alle sensoren zien er kwalitatief zeer goed uit, je ziet direct dat je niet te maken hebt met een goedkoop (chinees) product. In de verpakking zijn ook alle bevestigingsmiddelen aanwezig om de sensor te bevestigen, denk hierbij aan dubbelzijdig plakband, schroeven, pluggen, etc. Alles wat nodig is, is aanwezig in de verpakking.

 

KENMERKEN BEWEGINGSSENSOREN AJAX ALARMSYSTEEM

De Ajax MotionProtect is een standaard passief infrarood (PIR) detector die bewegingen binnen een afstand van 12 meter analyseert aan de hand van wijzigingen binnen het detectieveld. Wanneer er een persoon in het detectiegebied aanwezig is, resulteert dit in een wijziging binnen het infrarode spectrum en zorgt dit op zijn beurt voor het aansturen van een alarmmelding.

 

De PIR-detector beschikt over meerdere sectoren. Hierdoor blijft de gevoeligheid van de detector gelijk bij kleine en grote afstanden, er is constant een goede detectie, zelfs bij de aanwezigheid van obstakels. De Ajax-detectoren zijn ongevoelig voor huisdieren tot ongeveer 20 kg, de gevoeligheid hiervan is per PIR instelbaar.

 

De duurdere Ajax CombiProtect PIR is ook voorzien van een ingebouwde glasbreuk-detector. Deze sensor analyseert voortdurend veranderingen in de luchtdruk gecombineerd met het karakteristieke geluid van brekend glas.

 

 

KENMERKEN MAGNEETCONTACTEN AJAX ALARMSYSTEEM

Voor de beveiliging van ramen en deuren kun je gebruikmaken van een Ajax DoorProtect. Dit is een magneetcontact die bestaat uit twee delen, waarvan het ene op het kozijn van een raam of deur geplaatst wordt en het andere op het raam of deur zelf. Wordt het raam of de deur geopend, dan zal het magnetisch contact verbroken worden en wordt er een signaal verstuurd naar de Ajax Hub, waardoor het alarm in werking wordt gesteld.

 

Het contact kan op elk raam of deur gemonteerd worden. Het magneetcontact is standaard uitgerust met een sabotagemelder. De melder slaat direct alarm wanneer het magneetcontact wordt geforceerd bij een inbraak. De Ajax DoorProtect wordt geleverd met twee formaten magneten, voor een detectie tot 1 of 2 cm.

 

SIRENE AJAX ALARMSYSTEEM

Wanneer er wordt ingebroken wil je dat er een sirene afgaat. Een binnensirene heeft twee functies. Ervoor zorgen dat de inbreker niet rustig kan verder "werken" en twijfel zaaien wat de verdere stappen van het alarmsysteem zijn. Een inbreker weet niet of de binnensirene het enige beveiligingsmiddel is tegen inbraak. Misschien wordt er ook een buitensirene gebruikt, een meldkamer geïnformeerd of zelfs de politie ingeschakeld. Daarnaast brengt de sirene ook de bewoners op de hoogte van de inbraak.

 

De Ajax HomeSiren is een draadloze binnensirene, met een regelbare geluidssterkte van 81 tot 105dB. De sirene kan ook gebruikt worden om de in- en uitschakeling van het systeem akoestisch te bevestigen. In dat geval klinkt er een piep-signaal na het in- of uitschakelen van het systeem.

 

In het Ajax assortiment is ook een outdoor sirene beschikbaar, deze is (IP54) waterbesteding en kan maximaal 113dB produceren.

 

AJAX ALARMCENTRALE 

Je kunt het systeem prima inschakelen met behulp van een iPhone, maar er zijn nog meerdere opties beschikbaar om het alarmsysteem te activeren of uit te schakelen.

 

Het Ajax KeyPad is een draadloos toetsenbord dat automatisch oplicht bij aanraking. Bij het activeren kan je kiezen om de detectoren in alle ruimtes of slechts deels te activeren (nachtstand). Zo kan je bijvoorbeeld als je thuis bent 's nachts alleen de deur sensoren inschakelen.

 

Het inschakelen doe je door het indrukken van één enkele toets of met behulp van zelf gedefinieerde cijfercodes, per gebruiker kan een code worden toegekend. Het KeyPad is ook voorzien van een paniekfunctie waarbij een (stil) alarm wordt doorgestuurd naar de Ajax Hub en/of meldkamer.

 

Als de ruimte waarin het keypad aanwezig is (bijvoorbeeld de hal) bewaakt wordt door een detector, dan kan er een vertraging ingesteld worden die je toelaat om de code in te toetsen, zonder dat het alarm direct geactiveerd wordt. Dit is ook mogelijk bij het verlaten van de ruimte.

 

BEDIENING AJAX ALARMSYSTEEM

De Ajax SpaceControl is een soort van sleutelhanger die gebruikt kan worden om het alarmsysteem in- en uit te schakelen. Handig voor bijvoorbeeld de oppas of huishoudster.

 

Bij het inschakelen kan je kiezen om de detectoren in alle ruimtes of slechts deels te activeren (nachtstand). De Ajax SpaceControl beschikt over een paniektoets waarbij een (stil) alarm wordt doorgestuurd naar de Ajax Hub en/of een meldkamer. Er kunnen meerdere Ajax SpaceControl afstandsbedieningen gekoppeld en aan gebruikers toegekend worden. De batterij die wordt gebruikt is een standaard CR2032 knoopcel en gaat tot ongeveer 3 jaar mee.

 

AJAX Systems

Additionele componenten

Naast de standaard beveiliging sensoren heeft Ajax Systems ook een breed assortiment aan additionele sensoren. Wil je je huis optimaal beveiligen dan kun je gebruik maken van draadloze rook- en hittedetectors met sirene die je aan de hub kan koppelen als een sensor. Dit alles kun je ook weer koppelen aan slimme schakelaars waarmee verlichting kan worden ingeschakeld bij een inbraak- of rookmelding. Geen van deze sensoren hebben wij getest.


Configuratie mogelijkheden

De Ajax Hub is het centrale punt van het alarmsysteem. Na het koppelen van de Hub aan je account heb je in de Hub verschillende instellingen tot je beschikking. De belangrijkste op een rij:

Gebruikers

Het is mogelijk om meerdere gebruikers te configureren met verschillende rechten. Zo kun je een gebruiker Admin rechten geven om het gehele systeem te beheren. Je kunt echter ook een account alleen de mogelijk geven voor in- en uitschakelen van het systeem.

Daarnaast kun je aangeven of een gebruiker een melding (pushbericht of SMS) moet ontvangen wanneer het systeem in- of uitgeschakeld wordt. Dit is ook mogelijk voor inbraak- en systeemmeldingen.

Simkaart

De hub zal je in de meeste gevallen verbinden via de ethernet poort met je thuisnetwerk, hierbij heeft het de voorkeur om de Hub een vast IP adres binnen je netwerk toe te kennen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat er een internet storing voordoet, wanneer dat het geval is kan de Hub automatisch terugvallen op een 2G/GPRS verbinding. Hiervoor dien je een (prepaid) simkaart in de hub te plaatsen, zonder pincode en voldoende bel/sms/internet tegoed.

In onze hub hebben wij een prepaid simkaart van Simyo geplaatst, de hub verbruikt per dag €0,09 aan GPRS data. Met de verbruikte data wordt de mobiele verbinding getest, dit vind ook plaats wanneer er een vaste internetverbinding beschikbaar is.

Wanneer je meldingen per SMS wilt ontvangen in plaats van een pushbericht dan betaal je natuurlijk ook kosten (afhankelijk van je provider) voor deze berichten.

Let op bij de keuze van de simkaart provider, niet alle providers zullen in de toekomst 2G blijven ondersteunen. KPN heeft vooralsnog geen plannen om te stoppen met 2G.

Geofence

Als je de Geofence optie activeert, zal de app automatisch een melding geven wanneer je buiten een ingestelde radius van je huis komt en het alarm niet is geactiveerd. Door te tikken op de melding kun je dan het alarmsysteem inschakelen via je iPhone of Apple Watch.

Omdat het systeem niet weet of er nog personen/huisdieren aanwezig zijn in de woning dient dit handmatig te gebeuren.Omgekeerd is het ook mogelijk om een uitschakel-melding te ontvangen wanneer je weer in de buurt komt van je woning.

OOK INTERESSANT

Ajax Systems: Geofence functie gebruiken voor automatisch in- en uitschakelen alarmsysteem
Het Ajax Systems alarmsysteem maakt gebruik van Geofence, je ontvangt automatisch een melding als je vergeten bent het alarm in te schakelen.

Geofence AJAX Systems app

Meldkamers

Ga je op vakantie dan kun je de buren toevoegen als een gebruiker van het systeem, zodat deze eventueel het alarm kunnen bedienen met hun iPhone. Ze kunnen ook gebruikmaken van de SpaceControl Afstandbediening of het bedieningspaneel om het alarm in- en uit te schakelen. Is je relatie met de buren niet zo best of wil je ze er niet mee belasten dan kun je ook voor de meldkamer optie kiezen.

Bij een inbraakpoging wordt dan direct een meldkamer geïnformeerd die dan op hun beurt weer actie kunnen ondernemen. Je kan gebruikmaken van Alarm Meldnet, EuroPAC, MPL, Service centrale NL en Stanley. Let op! Hiervoor moet je wel een service overeenkomst afsluiten met de meldkamer.

IP Camera's

Het is ook mogelijk om aan de app IP netwerkcamera's toe te voegen, alle camera's die RTSP H.264 ondersteunen kunnen worden toegevoegd aan de app. Daarnaast kunnen ook Dahua, Uniview, Hikvision en Safire camera's worden toegevoegd. Deze camera's kunnen op dezelfde manier als een sensor worden toegevoegd, door simpel weg de QR code van de camera te scannen. Wij hebben 3 Dahua (Imou) H.264 camera's zonder problemen kunnen toevoegen.

Wanneer je gebruik wilt maken van een meldkamer is het aan te raden om ook camera's te gebruiken. Er dient namelijk een tweede verificatie van een inbraakpoging te worden uitgevoerd, voordat de Politie kan worden ingeschakeld. Hierdoor wordt extra belasting van de Politie door valse alarmmeldingen voorkomen.

 

Camera toevoegen aan de AJAX Systems app


Flexibele instellingen

Het alarmsysteem geeft je de mogelijkheid om allerlei opties te activeren. Zo kun je ervoor kiezen dat het alarm pas afgaat na een bepaalde tijdsduur bijvoorbeeld 20 seconden. Dit geeft je de tijd om de juiste toegangscode in te voeren op het keypad in de hal van je woning, nadat er gedetecteerd is dat de voordeur werd geopend door de deursensor.

Geavanceerde instellingen voor AJAX Systems alarm


Veiligheid

Zoals eerder aangehaald is het AJAX systeem volgens de Europese norm EN 50131-1 klasse 2 gecertificeerd, wat de hoogst mogelijke klasse is voor een draadloos alarmsysteem.

 

Klasse 2 wordt een omschreven als: 'Indringers worden geacht meer kennis en gespecialiseerde apparatuur te hebben.

 

Het is echter een misverstand dat draadloze alarmsystemen eenvoudig gehackt kunnen worden. Als je gebruik maakt van een goedkoop alarmsysteem dat onvoldoende beveiligd is en bijvoorbeeld via wifi verbindingen werkt, is dit inderdaad mogelijk. AJAX Systems gebruikt een zelf ontwikkeld gepatenteerd communicatie protocol genaamd Jeweller. Deze technologie beveiligt de verbindingen tussen hub en de verschillende detectoren.

 

Wanneer de frequentie 'gejamd' wordt door een inbreker, gaat het systeem automatisch een andere frequentie gebruiken om zo operationeel te blijven. De beheerder van het alarmsysteem wordt op de hoogte gebracht wanneer een poging tot hacken wordt gedetecteerd.


Geen maandelijkse kosten


Het Ajax Systeem is niet het goedkoopste alarmsysteem dat beschikbaar is op de markt. Maar het systeem heeft één groot voordeel, er zijn geen verborgen maandelijkse kosten voor het gebruik ervan. Dit in tegenstelling tot andere alarmsystemen waarbij maandelijks een abonnement moet worden afgesloten om alle functionaliteit te kunnen gebruiken.


Conclusie: AJAX Systeems

Tijdens onze testperiode hebben wij gebruikgemaakt van de Ajax App, HUB, CombiProtect (PIR), MotionProtect (PIR), Doorprotect (deursensor), Keypad, SpaceControl en Indoor Sirene.

 

Bij het bedienen van het Ajax alarmsysteem valt direct het gebruiksgemak op. Er is aan alles gedacht en alle denkbare instellingen zijn aanwezig. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om het systeem te installeren en te configureren naar eigen wens. Kom je er niet uit, dan kun je voor iedere component in de app een duidelijke handleiding bekijken, deze zijn alleen in het engels beschikbaar.

 

De Ajax app is wel volledig in het Nederlands, duidelijk en overzichtelijk, de globale functies vind je terug in de Hub instellingen, specifieke sensor instellingen vind terug bij de sensor. Het systeem is alleen te bedienen via de iOS of Android app, er is geen webversie beschikbaar. Dit verhoogt de veiligheid, maar je bent wel gebonden aan mobiel apparaat.

 

Je kunt zelf bepalen welke componenten je wilt gebruiken en hierdoor de mate van luxe bepalen. Met je iPhone kun je het alarmsysteem in- en uitschakelen, maar je kunt ook gebruikmaken van een Keypad en/of de SpaceControl afstandsbediening.

 

Na twee maanden het alarmsysteem dagelijks te hebben gebruikt kunnen wij alleen maar concluderen dat we er zeer tevreden over zijn. Na de installatie en configuratie werkt het systeem betrouwbaar en probleemloos. Ook zeer belangrijk er zijn geen maandelijkse kosten.

 

Is Ajax Systems de Apple onder de alarmsystemen? Zeer zeker, zowel in gebruiksgemak als kwaliteit....


Waar is het AJAX Alarmsysteem te koop?

U kunt het AJAX Alarmsysteem het beste kopen bij een erkend AJAX dealer. Draadloos-alarm.nl is een van deze AJAX dealers en is ook gespecialiseerd in AJAX alarmsystemen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bank transfer AfterPay NL B2C Digital Invoice AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay NL B2C Direct Debit AfterPay BE B2C Digital Invoice